Weź trzy zdrowe składniki i zrób obiad za grosze. Tylko 15 minut pracy, a wszyscy się najedzą
Pałki kurczaka z ziemniakami i delikatną cukinią to prawdziwy kulinarny majstersztyk, który przygotujesz bez wysiłku. Zapomnij o stertach naczyń i długich godzinach spędzonych w kuchni. Ten przepis na danie jednogarnkowe to esencja prostoty. Jedyne, co musisz zrobić, to ułożyć wszystkie składniki w naczyniu żaroodpornym. Resztę pracy wykona piekarnik. Lubię sięgać po ten przepis na niedzielny obiad.
Jak przygotować pałki kurczaka z ziemniakami i cukinią?
Pyszny i niedrogi obiad dla całej rodziny jest szybki i dziecinnie prosty w przygotowaniu. Wybierając ziemniaki, zwracam uwagę na typ kulinarny. Do pieczenia najlepsze są ziemniaki sałatkowe i ogólnoużytkowe o niskiej zawartości skrobi. Do przygotowania razem z mięsem i cukinią doskonale nadają się zarówno ziemniaki młode, jak i zeszłoroczne. Młodych ziemniaków nie trzeba obierać przed krojeniem – wystarczy starannie je wyszorować. Cukinia powinna być jędrna i soczysta. Młoda cukinia ma delikatną skórkę, więc nie trzeba jej obierać – wystarczy warzywo umyć, osuszyć i pokroić na plastry.
Ziemniaki i cukinię kroję na plastry o grubości 5-8 mm, a następnie obtaczam w aromatycznej oliwie z ziołami. W taki sam sposób przygotowuję do pieczenia pałki kurczaka. Wskazówka: pałki kurczaka możesz obsmażyć przed pieczeniem na klarowanym maśle, oleju roślinnym lub oliwie z oliwek.
Przepis: Pałki kurczaka z ziemniakami i cukinią
Pyszne danie jednogarnkowe smakuje każdemu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 14 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 355 w każdej porcji
Składniki
- 6 pałek kurczaka
- 2 średnie cukinie
- 8 średnich ziemniaków
Do obtoczenia warzyw:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- sól i pieprz
Do obtoczenia mięsa:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Do dekoracji:
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsa i warzywPałki kurczaka umyj, osusz i umieść w misce. Dodaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ostrą i słodką paprykę. Wymieszaj składniki. Ziemniaki oraz cukinię umyj, osusz, pokrój w cienkie plastry (5-8 mm) i umieść w misce. Dodaj oliwę z oliwek, oregano, tymianek oraz rozmaryn i wymieszaj.
- WykonanieW naczyniu żaroodpornym ułóż warzywa i oprósz je solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na warzywach ułóż pałki kurczaka i również dopraw je solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- PieczeniePiecz pałki kurczaka z ziemniakami i cukinią w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 45 minut lub do miękkości składników. Po upływie połowy czasu pieczenia przewróć mięso na drugą stronę.
Po upieczeniu wyjmij danie z piekarnika i pozostaw na kilka minut, żeby mięso odpoczęło.
Jak podawać pałki kurczaka z ziemniakami i cukinią?
Proste i sycące danie podaję na ciepło z dodatkiem świeżych warzyw. Wyśmienicie smakuje z m.in.:
- surówką z kiszonej kapusty, marchewki, jabłka i oliwy z oliwek;
- surówką z marchewki i jabłka, z dodatkiem soku z cytryny i oliwy z oliwek;
- sałatką z pomidorów, ogórków i cebuli z sosem winegret;
- z sałatą lodową z dodatkiem sosu jogurtowo-ziołowego.
Smak potrawy dodatkowo wzbogacam zimnymi i ciepłymi sosami np.:
- sosem czosnkowym z jogurtu naturalnego, przeciśniętego przez praskę czosnku i soku z cytryny,
- sosem ze śmietany i jogurtu naturalnego z rozmarynem, oregano i tymiankiem;
- klasycznym sosem pomidorowym z dodatkiem słodkiej śmietanki 36%;
- sosem koperkowym na bulionie warzywnym, z dodatkiem śmietanki 36%, jasną zasmażką i dużą ilością świeżego koperku.